Monday, 17 October 2016

MINGGU KERJAYA KMNS

Assalamualaikum!
Meh lah kita cerita pasal minggu kerjaya di KMNs pulak yee. Minggu ni dirasmikan hari Jumaat (14/10) bertempat di surau KMNS. Ada seorang pegawai dari UPU yang bagi taklimat pasal panduan kemasukan pelajar lepasan STPM/Setaraf ke pengajian ijazah pertama which is further studies in degree bila dah habis matriks nanti. Pegawai hari tu pointkan benda benda yang penting especially masa student nak isi borang online. Semuanya ada 13 steps.
1. Beli nombor unik ID BSN.
2. Pastikan kategori kita lepasan STPM/Setaraf.
3. Buka portal rasmi UPU.
4. Untuk pendaftaran kali pertama, wajib masukkan perkara2 penting.
5. Semak syarat e-Panduan dengan teliti.
6. Isi permohonan online.
7. Pastikan kita mengisi maklumat bertanda (*) dgn lengkap.
8. Pilih 12 pilihan mengikut keutamaan.
9. Isi sampai habis.
10. Klik "sah & hantar".
11. Cetak slip permohonan.
12. Simpan slip sebagai bukti permohonan.
13. Semakan & kemaskini permohonan adalah tanpa had tapi jgn tunggu sampai saat akhir.

Haa jelas kan? Then, pegawai UPU ada tekankan perkara Do's & Don'ts. Contoh perkara Do's, pemohon wajib klik butang "sah & hantar" dan Don'ts adalah maklumat tidak lengkap dan palsu. So elakkan lah benda Don'ts yang negative ni okay okay.
Pengiraan merit pun ada disentuh. 90% markah akedemik + 10% markah kokurikulum. And cara pengiraan
markah akedemik = (PNGK÷4.00) × 90
So kena lah belajar rajin rajin utk 4 flat ni (இ﹏இ`。)

Lepas tu, start hari Jumaat malam, ada pameran
Universiti Awam (UA). Macam macam course ada, sampai confuse. Tengok universiti yang ada ni rasa mcm dah tua pulak hahah. Masa pameran tu, ada jugak wakil dari Universiti yang brief pasal course kita. Dapat jugak lah tahu serba sikit pasal course. As for me, aku still tak sure course mana yang aku nak bawak masa naik Uni nanti. Yelah, benda ni mana boleh bawak main. Kena seriusss (;ω;) lagipun still ada masa kan nak fikir. Actually, dari dulu terfikir nak sambung belajar pasal bab medic tapi kena fikir jugak pro's dengan con's. InsyaAllah kalau ada rezeki, boleh laa. Hari sabtu pulak, ada wakil Uni datang bagi taklimat dkt dewan kuliah pasal Universiti masing2.

Okay lah rasanya sampai sini jee. Tunggu next post okay! ヾ(*´∀`*)ノ assalamualaikum.

3 MOST FAVOURABLE PLACES.

Bonjour!

Post kali ni cerita pasal 3 tempat paling nak lawat. Typically, semua orang ada banyak tempat yang dia nak pergi kan kan kan. And tak pelik kalau ada orang yang ambitious sangat sampai nak travel satu dunia. Well nothing is impossible you know. Kalau ada rezeki banyak, boleh je kan. Asalkan tak pergi tempat tak senonoh. Soooo aku pun salah sorang yang ambitious, teringin sangat nak travel banyak negara (termasuk Africa ok). Tapi, umur baru 18 and nak tanggung diri sendiri pun tak mampu lagi haih. InsyaAllah, tak salah kita set goals tinggi menggunung. Jadi bagilah chance saya nak cerita pasal tempat yang paling nak pergi okay. Tapi boleh bagi 3 je /sobs\.

First of everything, mestilah tanah suci Mekah.
Sebagai orang Islam, Mekah mesti nombor 1. InsyaAllah one day. Tapi kalau ada rezeki, nak bagi satu keluarga pergi sekali. Especially mama & ayah tercintaaaaa. Kita hanya merancang, Allah yang menetukannya :))

Banyak tempat nak pergi bila dah jejak kaki dkt sana nanti. Contohnya, Masjidil Haram & Masjid Nabawi.

Next stop? KOREA.
Ni memang of course tempat wajib pergi bagi girls yang minat Korea sekarang ni (like me) hehe. Biasalah, dah berlambak drama Korea aku tengok selama ni, mesti ada urge nak jejak kaki kat sana even negara ni dalam Asia hahaha. Bukan semata-mata sebab idols & actors Korean yang handsome je yang buat aku nak pergi sana. But because the their country unique and views. Aku selalu layan K-variety shows macam 2Days 1Night dengan Running Man. Diorang selalu travel tempat lawa lawa and mestilah mata ni tertarik kan kan.
Kalau kat Malaysia ada KL Tower, dekat sana ada Namsan Tower teehee. Memang goals aku sejak form 1 nak pergi Korea. Tapi kali ni memang impian nak bawak kawan-kawan sekali jejak sana. Lagi lagi kawan yang sekepala minat Korea ni haa. Mana tahu ada jodoh jumpa 'virtual boyfriend' dkt sana >.<

Last but not last, Australia!
Tak tahu lah kenapa tapi Australia ni ada something yang mcm attract aku. OH yea mestilah sebab Kangaroo & Koala \hands up/ hahaha bukan sebab tu jee. Mestilah sebab scenery city macam Sydney yang lawa time malam macam gambar sebelah ni! Romantic kan kan kan. Running Man ada buat special episode dekat Australia ni and maybe sebab tu aku teringin nak jejak sini rasanya hehehe. And tipu lah kalau datang Australia taknak tengok Kangaroo yang comel comel niii. Rasanya kalau datang sana, terbawak Koala balik sekali kot..... joke.

Okay rasanya dah cukup 3 tempat yang paling aku nak pergi. Kalau panjang umur, sihat and ada rezeki, boleh lah jejak negara atas ni. Tapi ada banyak lagi negara yang best sekarang ni. Macam Jepun, New Zealand, NYC etc.
Bye! Assalamualaikum.


Monday, 26 September 2016

Life in KMNS

Hey peeps.

 KMNS give a big impact in my life. Here, i met a lot of new friends, new surrounding, and of course new challenges. Can't describe how gratefully i am to have such a sweet roommates and classmates that never fails to make me laugh almost every day! But definitely, being far away from parents was the hardest part. I'm not a student from boarding school so i spend my 18 years of life under my parents armpits \hahaha/ so, at first, it takes time for me to adapt this kind of boarding life. I once skipped my meal the whole day just because i miss my mom's ikan bilis goreng belada. Every night, until now, i never skip to contact my mom and dad just to know how they are doing. Day by day, i learned that i will never be a grown up and independent person if i avoid to explore new experience in life. Despite the sad and tiredness, i'm thankful for being offered to further my studies in KMNS.

In KMNS, it is not as bad as i think before. As people knows, KMNS is the second matriculation college built in Malaysia. Of course, it is old. But as i lived here for almost 3 months now, i'm kind of comfortable here. The weather was fine, not too hot and when it is cold, oh i love it so much (especially at night). The room was quiet big for 4 peoples to fit in. The design was old fashioned but i dont care as long as i'm happy there since not so many bugs disturbs me at night. The library, lecture's hall, science lab and tutorials room were all fine! There's nothing i could ask for more. The wifi? Dont worry because i live in A2 4th floor and i'm still able to have a 4G line there!

All in all, i'm all happy to be here. Being far from home and quizzes, exams already became part of my challenges in life here. 4.0 GPA is my goals. So, let's take it positive!

Live everyday with a purpose of learning something new.